In januari 2020 had je nog het mooie vooruitzicht van examenreis of jongerenvakantie. Maar in februari kwam daar door de coronacrisis een abrupt einde aan. Gelukkig zijn veel vakantielanden de lockdown regels aan het versoepelen zodat jij straks misschien toch nog je jongerenreis 2020 kan gaan boeken. Wij zochten uit wat de situatie per land is. En we zitten er nog steeds bovenop! Is jouw favoriete vakantiebestemming straks meer open?

De populaire bestemmingen voor jongerenreizen zijn nog altijd Frankrijk, Portugal, Spanje, Griekenland en Bulgarije. Gaan deze landen binnenkort de maatregelen rondom de lockdown versoepelen zodat jij alsnog je ultieme zomervakantie kunt beleven? Check snel de situatie op jouw favoriete vakantiebestemming!

Algemeen reisadvies binnen de EU

In deze blog vertellen we wat er allemaal mogelijk is om van en naar de verschillende vakantielanden te reizen aankomende zomervakantie. Het coronavirus lijkt nu wel onder controle maar door het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt nog steeds voorzichtigheid betracht.

Dit wil zeggen dat onnodig verplaatsing nog steeds wordt afgeraden. Bovendien heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies oranje meegegeven waardoor je mogelijk niet je geld terugkrijgt wanneer je na boeking toch besluit niet op reis te gaan. Let op dat een doorreis ook (nog) niet altijd mogelijk is!

Wanneer gaan in Frankrijk de grenzen open?

De Franse staatssecretaris van toerisme, Jean-Baptiste Lemoyne stelde in week 19 van 2020 nog dat  “het vrijwel zeker zonder buitenlandse toeristen moet stellen deze zomer”. Gelukkig kwam hij hier een paar dagen later weer op terug door te zeggen dat “Nederlanders weer van harte welkom zijn maar waar en wanneer is onduidelijk”. Waarschijnlijk zal het land worden opgedeeld in virusvrije groene en risicorijke rode zones.

Inmiddels heeft de Franse regering laten doorschemeren dat de grenzen mogelijk per 16 juni 2020 open gaan voor vakantiegangers uit andere Schengenlanden zoals Nederland.

Campings, restaurants en cafés gaan vermoedelijk begin juni al open!

De actuele informatie kun je vinden op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Veel jongerenreizen gaan per vliegtuig naar Frankrijk  dus check welke Airliners naar Frankrijk vliegen!

Wanneer gaan in Spanje de grenzen open?

Spanje is van plan om de grenzen voor toerisme open te stellen vanaf begin juli voor iedereen uit de Schengenzone. Inmiddels liggen de eerste plannen klaar op het land open te stellen voor toeristen. Minister van Transport José Abalos zegt uiterlijk eind juni de grenzen te willen openen.

Gran Platja Strand MallorcaVanaf eind juni zullen vermoedelijk alleen bepaalde delen van het land weer opengesteld worden voor toeristen.

Let op dat Spanje een zogenoemde fase-systeem hanteert. Dat wil zeggen dat op het hoogte punt van de crisis het land zich in fase 0 bevindt. Stap voor stap worden de corona-regels versoepeld waardoor er steeds iets meer mag. Sommige gebieden bevinden zich al in fase 1.

In Spanje kan het per gebied dus sterk verschillen van wat wel of niet mag. Check via jouw reisorganisatie voor jongeren welke fase het gebied afgeeft waar jij tijdens je vakantie gaat verblijven.

Veel jongerenreizen gaan per vliegtuig naar Spanje  dus check welke Airliners naar Spanje vliegen!

Wanneer gaan in Portugal de grenzen open?

In Portugal geldt momenteel een staat van Calamiteit. Deze duurt tot 31 mei. Momenteel hervatten winkels en restaurants hun activiteiten. Dit gaat in een aantal fasen:

  • Vanaf 4 mei mogen diverse MKB bedrijven hun deuren openen. Denk aan kappers, schoonheidssalons,bibliotheken en autowinkels.
  • Vanaf 18 mei mogen winkels tot 400 m2 weer open. Hieronder vallen ook de restaurants en bars. Maar wel tot 50% van de capaciteit en tot 23:00u
  • Vanaf 1 juni mogen alle straatwinkels weer open. Ook de bioscopen, theaters en concertzalen.

De grenzen tussen Portugal en Spanje blijven tot 15 juni gesloten voor vrij verkeer. Als je naar of door Frankrijk wilt reizen dan moet je een speciaal formulier invullen met daarin de reden van je reis. Check alle info op de site van Nederlandwereldwijd.nl.

Wanneer gaan in Griekenland de grenzen open?

Eindexamenreis in ChersonissosHoewel Griekenland minder hard getroffen is door het coronavirus gelden ook hier nog altijd beperkende maatregelen. Zo moeten buitenlandse reizigers 2 weken in quarantaine voordat zij het land binnen mogen.  Mogelijk komt daar op 15 juni weer verandering in. Want per 15 juni wordt het land mogelijk weer opengesteld voor niet essentiële reizen.

Wel tegenstrijdig is dat de horeca waarschijnlijk pas op 1 juli weer open mag. Hotels mogen mogelijk vanaf 15 juni haar deuren weer openen.

De reis naar Griekenland verloopt meestal per vliegtuig dus check welke Airliners naar Griekenland vliegen! Houdt er rekening mee dat vliegen

Wanneer gaan voor Bulgarije de grenzen open?

Per 16 maart heeft Bulgarije de grenzen voor 15 landen gesloten, waaronder Nederland. Uitzonderingen op het inreisverbod hebben Bulgaarse staatsburgers en houders van een Bulgaarse verblijfsvergunning en hun familieleden. Nederlanders die aankomen in Bulgarije moeten 14 dagen in zelfquarantaine: thuis of in een hotel.

Verder heb ik nog maar weinig info kunnen vinden.

Wanneer gaan voor Italië de grenzen weer open?

Italië behoort tot de zwaarst getroffen landen binnen de EU. Vandaar dat dit land te kampen heeft met verregaande maatregelen. Het is dan ook te verwachten dat dit land zeer beperkt zal open gaan voor toeristen.

Wat is er tot zover bekend over Italië?

Op moment van schrijven is aan de volledige lockdown een einde gekomen. Italië is van plan om de grenzen voor toerisme open te stellen vanaf 3 juni voor iedereen uit de Schengenzone. Dit betekent dat ook Nederlanders weer naar Italië mogen afreizen.

Er is echter wel een probleem van huisvesting. Campings zijn nog dicht en hotels zijn nog maar beperkt open. Het is dus echt heel belangrijk dat je bij jouw reisorganisatie navraagt of de accommodatie van jouw keuze überhaupt wel gasten kan en wil ontvangen. Weet ook dat de bekende reisorganisatie voor jongeren daar ook rekening mee zullen houden en je daar tijdig over zullen informeren.

Waar kan ik actuele informatie checken over reisadvies per land?

Op de website van Nederlandwereldwijd.nl kun je per land de actuele informatie checken over de genomen maatregelen rond het coronavirus.

De laatste informatie over wijzigingen in het luchtvaartverkeer kun je vinden door op onderstaande map te klikken.

Travel regulations map (corona)

Welke landen behoren tot de Schengenzone?

Van de EU-landen maken Roemenië, Bulgarije en Kroatië nog geen deel uit van de Schengenzone; voor Cyprus is het verdrag nog niet in werking getreden. Ook vier landen die geen lid zijn van de Europese Unie, maken wel deel uit van het Schengengebied: Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein. (bron: www.europa-nu.nl)

Corona-voucher jongeren pakketreis

Als je een jongerenreis hebt geboekt via een jongeren-reisorganisatie , en je reis is geannuleerd vanwege onvermijdbare en buitengewone omstandigheden ten gevolge van het coronavirus dan heb je waarschijnlijk van je reisorganisatie een SGR-corona-voucher ontvangen. Op deze voucher is de garantieregeling van Stichting Garantiefonds Reisgelden (‘SGR’) van toepassing.

Als je reis nog niet is geannuleerd dan kan slim zijn om niet zelf te annuleren. Wacht tot de reisorganisatie dat doet. Je hebt dan te allen tijde recht op geld terug. En je betaalt geen annuleringskosten. Ook wordt je dan niet gevraagd aan te tonen dat het land van bestemming onveilig is.

Toch kun je ook annuleren als het gaat om onvermijdbaar en buitengewone omstandigheden. Door corona of negatief reisadvies (code oranje).

Een coronavoucher kan tot 1 jaar na uitgifte worden gebruikt om een nieuwe vakantie bij ons te boeken met een bestemming en vertrekperiode naar jouw keuze. Een voucher geeft het recht om hetzelfde bedrag voor een later reis te gebruiken.

De waarde van een corona-voucher zou gelijk moeten zijn aan aan wat je reeds betaald had voor je pakketreis.

Wettelijk gezien heb je recht op geld terug maar het lijkt slimmer om de voucher te accepteren. Het helpt de aanbieder deze moeilijke tijd door en met de voucher kun je later alsnog op reis gaan.

Als je de voucher hebt geaccepteerd en de reisaanbieder gaat vervolgens failliet dan loop je geen risico als de reisaanbieder is aangesloten bij Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) of Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperatiors (GGTO). Deze organisaties betalen dan het Corona-voucher tegoed aan jou uit.

GoFun jongerenreis en Corona

De jongeren reisorganisatie GoFun heeft besloten om alle jongerenreizen t/m 31 augustus te annuleren. De reden hiervoor is de beslissing van de Nederlandse overheid om alle grootschalige evenementen tot 1 september te annuleren. Grote groepen feestende jongeren vormen en risico om het virus over te dragen. Daarnaast zijn lokale autoriteiten bezorgd om de grote groepen feestende jongeren en die logistieke gevolgen.

Het tegoed is te zien in je account (Mijn Correndon of Mijn GOfun account) waarbij ook de betaalde kosten voor stoelreservering, bagage, parkeren en de reis- en/of annuleringsverzekering zijn inbegrepen. Dit vind ik HEEL NETJES VAN GOFUN!

Als je een nieuwe reis boekt hoeft dat niet in hetzelfde hotel of dezelfde bestemming te zijn.

Omdat zowel het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de ACM hebben aangeraden de corona-voucher te accepteren voelt GoFun zich gerechtvaardigd om af te wijken van haar plicht om als gevolg van annulering het reisbedrag terug te betalen.

Het is dus verstandig om de reisvoucher te accepteren. Want mocht Correndon failliet gaan dan ben je niet alsnog je geld kwijt.

De kans dat je dit jaar nog een vette vakantie gaat beleven lijkt dus klein. Maar goed nieuws! De allereerste vakanties voor 2021 staan live!

Gogo jongerenreis en corona

Gogo heeft alle jongerenvakanties t/m 18 juni geannuleerd. Alle betrokken klanten krijgen het reeds betaalde bedrag als tegoed voor een volgende vakantie. Het gaat dan om boekingen gemaakt binnen 1 jaar na uitgifte van het tegoed en geldt voor zomer- en wintersportvakanties.

Nog steeds gaan de reisorganisatie voor jongeren er vanuit dat vakantie na 18 juni gewoon door kunnen gaan.

Alle vakanties die een vlucht hebben van Vueling/Level zijn geannuleerd t/m 30 juni.

Alle vakanties naar Griekenland zijn geannuleerd t/m 30 juni.

Tot slot laat Gogo de vakantie alleen doorgaan als er ook maximaal gefeest kan worden!

Bovenstaande geldt ook voor Beachmasters

Wil je dit jaar nog een vette vakantie beleven? Boek dan een Totally Vakantie of een All inclusive vakantie zodat alles voor je is geregeld! Geen Coronazorgen meer!

Beachmasters jongerenreis en corona

Ook Beachmasters valt onder de Sunweb Group GmbH. De beschreven maatregelen en info van Gogo geldt dus ook voor Beachmasters klanten. Jouw ultieme vakantie voor een prikkie bij Beachmasters? Bekijk de website van Beachmasters voor de beste Partybestemmingen van Europa!

Jongerenreis na de coronacrisis

Er is dus een duidelijk verschil tussen enerzijds Beachmasters en GoGo en anderzijds GoFun.

De eerst genoemde reisorganisaties verwachten na 18 juni weer te kunnen reizen naar verschillende zonbestemmingen. GoFun neemt daarin een heel ander standpunt en heeft dus alle jongerenreizen t/m 31 augustus geannuleerd.

Als je dit jaar (2020) nog op zomervakantie wilt, check dan regelmatig de website van jouw jongeren reisorganisatie. Of spaar je geld en boek alvast een vette 2021 jongerenreis!

 

(Visited 306 times, 1 visits today)